Logo Ràdio Olesa
+

Commemoració del segon aniversari de l'1 d'octubre a Olesa de Montserrat1/10/2019

Partits i entitats independentistes han organitzat una marxa de torxes que començarà a les 21.00h a la plaça Fèlix Figueras i fins a la plaça de l’Oli. De fet, una de les peticions que es farà serà canviar el nom de la plaça de l’Oli per la plaça 1 d’octubre.La cita es convoca sota el lema "Acabem el que vam començar. Guanyem la independència". Des d'Olesa per la Independència, la secció local de l'ANC, la presidenta Anna Figueras ha explicat que la idea és que tothom que va votar l'octubre del 2017 es concentri en record d'aquell dia. Es farà una marxa de torxes per fer el recorregut que començarà a les 9 de la nit a la plaça de Fèlix Figueras i AragayFigueras ha dit que es farà la lectura d'un manifest i que la intenció és demanar que la plaça de l'Oli passi a ser la plaça de l'1 d'octubre. L'altre dels actes convocats per commemorar l'1 d'octubre va ser poder contemplar les 131 agulles de Montserrat il·luminades des de La Balconada on es va convocar a partir de les nou del vespre.


Com commemoraran l'1 d'octubre els diferents grups polítics presents a l'ajuntament d'Olesa de Montserrat?

Des del Bloc Olesà, l'alcalde del municipi, Miquel Riera, ha dit que si pot hi participarà en l'acte convocat perquè la repressió de l'Estat espanyol davant d'un conflicte polític i que l'únic que ha tingut és resposta judicial no ha resolt l'encaix entre l'estat i Catalunya. Per Riera la resposta davant la repressió i la violència de l'estat s'ha de denunciar al marge de la posició que es tingui sobre una possible independència. Per l'alcalde, l'1 d'octubre va ser un xoc de trens que va quedar amb l'aplicació del 155 i, des d'aleshores, tant Espanya com Catalunya estan bloquejades. Per Miquel Riera, la situació es pot considerar irresponsable per ambdues parts, tot i que ha valorat que la part que té el poder per reprimir i ho prefereix a la capacitat de dialogar, té una part més gran de responsabilitat.

El regidor i portaveu del PSC, Fernando Vicente, ha dit que passat dos anys del referèndum il·legal, no hi ha hagut capacitat de diàleg i cap capacitat d'autocrítica per cap de les dues parts responsables políticament. Vicente diu que l'1 d'octubre és resultat de les jornades del 6 i 7 de setembre. Creu que cal autocrítica i mirar cap endavant. Sobre la possibilitat que la plaça de l'Oli passi a ser la plaça de l'1 d'octubre, Fernando Vicente ha dit que caldrà fer la petició formal a la comissió del nomenclàtor tot i que ha avançat que no hi estan d'acord, ja que ara mateix té un nom amb història i que representa a tots i a totes. Vicente diu que al tenir majoria independentista al consistori ho podrien tirar endavant.

Des d'ERC, la regidora Mireia Monfort, ha dit que la jornada d'avui ha de servir per recordar la unitat i determinació del poble l'1 d'octubre de 2017. També ha de servir que s'ha fet molt de camí però que encara queda molta feina per fer. Monfort ha avançat que a la comissió de nomenclàtor ja va aparèixer el tema de buscar un espai de commemoració de l'1 d'octubre tot i que encara cal debatre si la plaça de l'Oli seria la més indicada. Per la regidora d'ERC cal tenir el debat i veure quines poden ser les diferents opcions.

El regidor de Ciutadans, José Maria Paniello, ha dit que per ell és un dia qualsevol tot i que l'1 d'octubre de 2017 l'ha definit com el dia "que es va trencar la llei i les normes de convivència" i que per tal va ser "una vergonya". Sobre que hi hagi una plaça que commemori l'1 d'octubre, Paniello s'ha manifestat totalment en contra perquè es va anar en contra de la llei. De fet, ha aprofitat per fer referència a una protesta que aquest matí s'ha fet a Girona davant d'una caserna de la Guàrdia Civil per assegurar que s'estava "assaltant" quan s'ha llençat ous i pintura.

Des de junts per Catalunya, Domènec Paloma, regidor de la formació, ha dit que l'1 d'octubre ha marcat un abans i un després per l'anhel de votar de la gent i la repressió de l'estat. Per Domènec Paloma, tot i que la possibilitat que la plaça de l'Oli es converteixi en plaça de l'1 d'octubre, ha de passar per la comissió de nomenclàtor i comprovar que té la majoria necessària, creu que seria important per poder recordar la importància del moment històric que va suposar 1 octubre.Audio

  • MP3 - RODA.mp3

  • MP3 - RIERA.mp3

Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50