Logo Ràdio Olesa
+

Endesa reclama a l'Ajuntament uns 20.000 euros de les famílies acollides al pla contra la pobresa energètica2/9/2019

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, ha confirmat que l’ajuntament assistirà a la reunió que ha convocat la Diputació de Barcelona per donar resposta conjunta a les reclamacions d’Endesa en relació al deute de les famílies amb pobresa energètica. La reunió serà aquest dimecres, 4 de setembre, a la seu de la Diputació. Segons ha destacat l’alcalde, Olesa de Montserrat no és una de les poblacions més afectades i que el deute ascendeix a uns 20.000 euros.Miquel Riera ha explicat que van rebre la carta d'Endesa el 2 d'agost tot i que Olesa de Montserrat no és dels pobles més afectats, ja que les persones amb pobresa energètica s'intenten gestionar des de Serveis Socials a través de diferents línies d'ajuts.

Riera ha lamentat que fa anys que s'arrossega aquest conflicte, ja que no s'ha fet cap reglament clar per part de la Generalitat com s'ha d'abordar aquest problema i els impagaments de les famílies vulnerables com es paguen, qui i de quina manera.

Per Riera, els deutes de les famílies vulnerables s'ha acumulat i ara Fecsa-Endesa els reclama d'unes formes qüestionables i durant el mes d'agost i d'unes quantitats força elevades a bona part dels municipis de l'àrea metropolitana. A Olesa, el deute no és molt alt, amb un màxim de 20.000 euros. L'alcalde Miquel Riera ha dit que durant l'any 2018, des de Serveis Socials es van tramitar més de 500 ajuts en valor de 39.000 euros per pagar factures de subministrament. L'alcalde aclareix que són factures petites però molt escampades dels diferents subministraments.

Riera ha avançat que ara estan a l'espera de la reunió amb la resta de municipis i veure quines alternatives es poden iniciar. Ara bé, per l'alcalde d'Olesa, el més important serà veure quina és la resposta de la Generalitat i si posa definitivament redactar i posar en marxa el reglament que reguli aquesta situació.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha assegurat que la reunió té l'objectiu "voler compartir un espai de trobada per analitzar, debatre els continguts de la reclamació i trobar solucions per evitar la vulneració dels drets de la població; la Diputació de Barcelona aposta per implantar una taula amb la resta d'administracions i empreses per trobar una solució al problema del deute de les famílies més vulnerables".

Per aquesta raó des de la Diputació de Barcelona impulsa aquesta convocatòria per crear un primer espai d'anàlisi així com de coordinació institucional amb els ajuntaments afectats per definir una resposta unitària i clara a les reclamacions de l'empresa Endesa. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona posarà tots els recursos jurídics i tècnics necessaris a disposició dels municipis per construir aquesta resposta comuna cap a Endesa.

Cal recordar que, ara fa dos anys, la Diputació de Barcelona ja va promoure conjuntament amb la Generalitat, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, un protocol de conveni per fer front a aquesta situació, document que no va ser acceptat per les empreses energètiques.

La Llei aprovada al Parlament de Catalunya 24/2015 estableix el principi de precaució i assegura el dret d'accés als subministraments bàsics d'aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en situació en risc d'exclusió social, evitant el tall d'aquests subministraments.


Audio

  • MP3 - RIERA.mp3

Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50