Logo Ràdio Olesa
+

Cinc entitats veïnals creen una plataforma per aturar el POUM d'Olesa22/7/2019

Unes 50 persones van votar a favor de crear una plataforma ciutadana per aturar el POUM, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. L’assemblea oberta la va convocar cinc associacions de veïns: La Rambla-Eixample, Els Closos, Poble Sec, Santa Bernat i La Central. Durant aquesta primera assemblea es van crear 4 comissions per treballar de forma simultània. 

Representants de les cinc entitats veïnals convocants van començar l’assemblea poc després de les 7 de la tarda a la plaça de la Sardana amb l’objectiu d’explicar les principals preocupacions que els genera el POUM, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, i buscar col·lectivament la manera per intentar aturar bona part del que el POUM proposa.

 

L’aprovació inicial del POUM es va dur a terme durant el ple extradordinari celebrat el 12 de novembre passat i que va comptar amb els vots a favor del Bloc Olesà i PSC i l’abstenció de resta de grups municipals de l’anterior mandat: ERC, PdeCat-Demòcrates, Movem Olesa i PP. Després d’aquesta aprovació inicial es va obrir un període de 45 dies hàbils d’exposició pública i per a la presentació d’al·legacions.

 

L’Ajuntament, el mes de maig passat, just abans de les eleccions municipals, va informar que abans de contestar formalment les al·legacions, el consistori ha de rebre informes pendents de diferents departaments de la Generalitat. En total es van rebre un total de 91 al·legacions i segons es va informar des del consistori, la majoria han estat avaluades en positiu tant pel Consell Redactor com pel Consell Assessor Urbanístic. La previsió és que cap al mes de novembre es pugui presentar al ple el nou text refós redactat per poder fer l’aprovació provisional.

 

A mitjans de desembre, les entitats veïnals de Sant Bernat, Els Closos, La Central i la Rambla van presentar al·legacions al POUM posicionant-se en contra bàsicament en la proposta de creixement que inclou la construcció de 1.400 habitatges nous, no planteja un nou model de mobilitat i no preveu un veritable equilibri entre habitatges, aparcaments, zones verdes i creació d’equipaments.

 

A principis del mes de maig, les entitats veïnals van repartir un tríptic per totes les llars d’Olesa de Montserrat explicant els motius que els han fet a posicionar-se en contra del POUM.

 

De forma general, consideren que el creixement proposat significarà la implantació definitiva del model de l’asfalt i el ciment i defensen que el POUM ha de respondre les necessitats de les persones i, per tant, resoldre problemes d’habitatge però acabant i omplint els pisos construïts abans de fer-ne nous. En l’àmbit de la mobilitat, prioritzar les persones per davant dels cotxes; ampliar i millorar les zones verdes, projectar equipaments a tots els barris i renaturalitzar la via pública. També proposen potenciar les energies renovables i el consum responsable i potenciar la producció agrària i el comerç local.

 

Al final del tríptic es demanava fer un qüestionari per conèixer l’opinió de la ciutadania que han contestat poc més de 140 persones. El pas que s’ha fet ara, previ a les vacances, ha estat convocar una assemblea oberta que va comptar amb la participació d’unes 50 persones que a mà alçada van votar a favor de crear una plataforma ciutadana per demanar canvis al POUM.

 

Daniel Ortiz, president de l’Associació de Veïns dels Closos, va explicar, durant l’assemblea oberta, que el moviment veïnal es posiciona en contra de la creació del cinturó del nord, una carretera que, segons van explicar, baixarà del Club de Tennis fins al Blanxart, per sobre de Santa Oliva i el Collet i on es construiran 249 cases.

 

Tampoc estan a favor d’allò planificat a Cal Candi on es preveuen 454 cases i la construcció de 85 cases més al Camí de la Creu de Beca. També es van manifestar en contra de la construcció de 525 pisos al barri de la Central. 

 

Després de la introducció de l’assemblea i del torn de preguntes i valoracions, les persones assistents van votar sobre si calia crear una plataforma ciutadana contra el POUM, si més no contra els aspectes que es van remarcar. La majoria d’assistents a mà alçada hi va votar a favor i, tot seguit, es va decidir crear 4 comissions diferents: la de recerca d’alternatives a les propostes que recull el  POUM, pensar com difondre a la població el contingut del Poum i les propostes alternatives, relació amb els mitjans de comunicació i institucional per iniciar una relació amb l’Ajuntament. La coordinació de les diferents comissions anirà a càrrec de les entitats veïnals que han promogut la plataforma i ja van avançar que es tornaran a reunir el 6 de setembre.


Logo Diputació de Barcelona
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50