Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Olesa ret homenatge a la seva patrona amb una concorreguda ofrena floral a Santa Oliva10/6/2018

Desenes de ciutadans han pogut visitar al llarg del matí el portal de Santa Oliva, que l'any passat va ser restaurat. També hi ha hagut jornada de portes obertes a l'Ajuntament i al llarg de tot el dia, Fira del Comerç.L’ofrena floral a la patrona, aquest diumenge a la tarda, ha omplert de gom a gom el Porxo de Santa Oliva en un acte que, a banda de retre homenatge a la patrona, també ha tornat a ser una mostra de la cultura popular catalana, gràcies a les actuacions d’entitats com l’Esbart Olesà, Olesa Sardanista, l’Arrel Acció Cultural amb la Mulassa o els Bastoners del Montserratí. Abans de procedir a l’ofrena en sí, algunes d’aquestes entitats han ofert, primer a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i després ja davant el Porxo de Santa Oliva, una petita mostra  d’aquesta riquesa de la cultura popular catalana, i com no, olesana.

 

Hi han actuat Esbart Olesà, amb el grup infantil, que ha ofert el Ball de Carnestoltes, i el cos de dansa, amb "Ofrena a Santa Oliva"; Olesa Sardanista, que han ballat les sardanes "Gran festa a Olesa" de Joaquim Soms i “Per Olesa”, de Francesc Mas Ros; els Bastorens del Montserratí; i per primer cop a l'ofrena, la Mulassa d'Olesa, presentada aquest mateix dissabte en societat de la mà de l'Arrel Acció Cultural. En el seguici fins al Porxo de Santa Oliva també hi ha participat el porrer de Monistrol, Joan Pozo Marcet, en aquest cas portant la maça de plata d'Olesa del segle XVII restaurada l'any passat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

 

També hi han participat en el seguici els Castellers d'Esparreguera, que han ofert prèviament a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay una actuació acompanyats dels Carallots de Sant Vicenç dels Horts. Els Castellers d'Esparreugera han fet el 5 de 7, el 7 de 7 i el 4 de 7 amb agulla; i els Carallots, el 3 de 6 amb agulla, el 4 de 6 i el 4 de 6 amb agulla. També han fet pilars de comiats, el d'esparreguera amb els castellers pujant al balcó de l'ajuntament.

 

 

Un cop el seguici ha arribat al Portal de Santa Oliva, i abans de l’ofrena floral (enguany beneïda pel pare Josep Maria Enríquez) el Col·lectiu de Joves Santa Oliva també ha fet entrega dels premis a l’avi i l’àvia més grans del barri, així com també  al nen més petit i el portal més ben engalanat. Enguany, el premi a la dona més gran del barri ha estat per Montserrat gironès Cervelló, nascuda el 25 de juny de 1928. I l’home més gran ha estat Ramon Montoya Morales, nascut el 12 de setembre de 1937. El premi a l'infant més petit ha estat per Paula Daza Rabanal, nascuda el 10 d'agost de 2017. Finalment, enguany, i un any més, el premi al portal més ben guarnit ha estat per Cal Perdut, el carrer Santa Oliva, 28. 

 

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha agraït la comunitat Mienra Olesana, per l'ofrena d'una llàntia a la patrona en commemoració del seu 150è aniversari. L'alcaldessa també ha destacat l'estima dels catalans i catalanes "per les nostres tradicions", com és l'ofrena a Santa Oliva, i hi ha afegit que "Olesa és un poble de tradicions, costums i una herència cultural important". Per aquesta raó ha volgut demanar a Santa Oliva "prosperitat, treball, salut i sempre diàleg i pau, perquè els problemes no es resolen a cops ni amb presó, sinó amb el diàleg i escoltant-nos els uns als altres".

 

Com és habitual, nombroses entitats, empreses i particulars han fet la seva ofrena a la patrona amb flors i plantes molt diverses, entre les que no hi ha faltat les branques d’olivera. Després de l’ofrena, moltes persones s’han acostat fins a la tómbola benèfica a càrrec de les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül (al carrer Santa Oliva, 34), que aquestes festes han repartit un miler de premis.

 

Si bé l'ofrena floral a la patrona ha estat un dels actes destacats d'aquest dissabte, les activitats de la festa de Santa Oliva 2017 s'han iniciat al matí amb una nova edició de la fira del Comerç, organitzada per l'Associació de Botiguers i Comerciants d'Olesa. Més d'una quarantena de parades han omplert el carrer Alfons Sala i la plaça de les Fonts, on al vespre s'ha fet el ja  popular concurs "El teu pes en oli" organitzat pels comerciants locals. Enguany, l'afortunat que ha aconseguit el premi, gràcies a haver comprat en alguns dels comerços presents a la fira, ha estat Herminio Lópezque, que ha fet el ple i s'ha endut un total de 100 litres d'oli. el president de l'Associació de Botiguers i Comerciants d'Olesa, Toni Romero, s'ha mostrat molt satisfet per la gran afluència de gent a la fira, que ha inclòs diferents actuacions.

 

També durant el matí han estat nombrosos els ciutadans i ciutadanes que han descobert per dins el portal de Santa Oliva, que l'any passat va ser restaurat. Les persones visitants han agraït la possibilitat de descobrir un espai conegut i desconegut alhora, que després de la restauració té com a novetat la recuperació de l'antic sostre de color blau adornat per estrenes i flors en l'arcada central. No ha estat l'únic espai que aquest diumenge ha obert portes. També ho ha tornat a fer l'edifici de l'Ajuntament, que també ha rebut la visita de més d'una seixantena de ciutadans i ciutadanes que han pogut passejar-se per l'interior de les dependències de la Casa de la Vila. Els despatx de l'alcaldessa, la sala de juntes i el balcó del primer pis, i la gran terassa que hi ha a l'edifici, l'antic hotel Gori, han estat, un any més, els espais que més han agradat durant les visites, guiades per diferents regidors i regidores de l'Equip de Govern, així com per l'alcaldessa, Pilar Puimedon.

 

Amb el que més ha gaudit la canalla ha estat amb la xocolatada i l'espectalce familiar "Ludus" amb la companyia Jordi del Riu. També amb la pedalada infantil organitzada peer la Unió ciclistan Olesana.

 

I al migdia, durant la missa solemne de Santa Oliva, la Comunitat Minera Olesana ha ofert la llàntia que s’ha elaborat per celebrar el 150è aniversari de l’entitat. L’ofrena també és un agraïment i reconeixement a tots els socis i olesans que han fet possible aquest segle i mig de vida cooperativa. Aquesta ofrena dona el tret de sortida als actes commemoratius de l'aniversari de la Comunitat Minera Olesana. Fins a final d'any, la cooperativa ha preparat diferents actes, com ara l’edició d’un llibre de la història de l’entitat, un acte institucional, un concert amb l’Orquestra Sinfònica del Vallès i una exposició dels 150 anys a la Casa de Cultura.

 

La jornada d’aquest diumenge, diada de Santa Oliva, finalitza amb música al local de la UEC, en un concert de Santa Oliva amb Kepa Junquera & Sorginak i Dr. rumbeta. Entre l'actuació de les dues formacions hi ha hagut botifarrada popular. I després, també al Parc del Porxo, concert jove amb Biflats. Tot pelgat organtizat per l'Ajuntament i Olesa Sardanista.

 

Les festes de Santa Oliva finalitzen aquest dilluns, festiu local, amb l'animació infantil de Jaume Barri a partir de les 7 de la tarda a la placeta de Santa Oliva i amb la XI Marató d'Artistes.


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2017