Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Afectació de l'epidèmia de grip a Olesa de Montserrat11/1/2018

En aquests moments es troba en el punt més àlgid i un dels inconvenients és que la vacuna d'enguany és menys efectiva. El més important és controlar possibles complicacions a col·lectius de risc com gent gran, infants i malalts crònics.El director del Centre d’Atenció Primària (CAP) d’Olesa de Montserrat, el doctor Carles Martí, ha explicat que, en aquests moments, al municipi estem al pic de l’afectació per grip i que encara es mantindrà durant dues setmanes aquesta incidència. Tot i que al final  el número de persones afectades per la grip serà similar a altres anys, des de la direcció del CAP s'apunta que caldrà analitzar si han estat contagiats de forma més gradual o concentrats en poques setmanes. 

 

Pel que fa a la incidència de la grip a Olesa de Montserrat, el director del CAP ha explicat que les previsions eren que la fase d'epidèmia de grip arribaria entre la segona i tercera de setmana de gener i que, a l'avançar-se aquestes dues setmanes, van haver-hi més casos durant les festes nadalenques mentre part dels professionals sanitaris estaven de vacances. Pel Dr. Carles Martí, a partir de Cap d'Any, el nombre de pacients afectats per la grip s'ha anat incrementat significativament però s'ha pogut cobrir perquè ja el personal estava treballant amb normalitat. A més, durant l’epidèmia de grip el CAP s'adapta a aquestes necessitats i s’inclouen a les agendes dels metges totes les visites espontànies mentre que altres visites de controls més rutinaris i no urgents s’endarrereixen unes setmanes.

 

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s'incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener. Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general i altres símptomes són nas tapat, mocs, dolor muscular i mal de coll. També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits sobretot en infants. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics.

 

 

El més efectiu si tenim la grip és quedar-nos a casa, descansar i beure molts líquids però que cal estar atents a determinats símptomes que poden evidenciar que la grip s'ha complicat per tal d'anar al metge i valorar si necessitem algun tractament. El Dr. Carles Martí ha explicat que alguns d'ells poden ser que la febre que no baixi amb antitèrmics o s'allargui molts dies, febre amb molts calfreds, dificultat respiratòria o si el malestar general no millora gens passats uns dies.

 

 

Pel que fa a la prevenció, la mesura principal són bons hàbits d'higiene, sobretot rentar-se les mans de forma freqüent, i en els grups de risc vacunar-se. Malgrat que enguany la vacuna no té tanta protecció com altres anys, les autoritats sanitàries recorden que és l’eina de prevenció més important ja que hi ha menys probabilitat de contagi. A més, el departament de Salut alerta que el 82% dels ingressos hospitalaris greus per la grip no havien estat vacunats. Davant de qualsevol consulta, la població pot trucar al telèfon gratuït 061 Sanitat Respon. El personal mèdic que atén les trucades ens dirà quina és la solució: una visita domiciliària, anar al CAP o a un CUAP, a l’hospital o enviar-nos una ambulància.


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2017