Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

Campanya per evitar el sexisme i el bel·licisme en les joguines20/12/2017

El més important és que la joguina atengui als interessos de cada infant, que sigui divertida i que els nens i les nenes puguin triar amb llibertat, oblidant estereotips i rols de gènere.La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha engegat la campanya de conscienciació Els Reis Mags no són sexistes sobre l’ús sexista de les joguines, coincidint amb la campanya de Nadal i que consistirà en cartells simulant una carta als Reis Mags amb un missatge adreçat a pares i mares sobre rols de gènere que s’atribueixen tradicionalment a determinats jocs i joguines. La campanya s’engega amb la col·laboració de la Xarxa Socieducativa d’Infància i l’Adolescència que advoca per jocs educatius, que permetin compartir, jugar en família així com evitar les joguines bèl·liques.

 

La tècnica d’Igualtat, Núria Jané, i l’educador social, Víctor García, han explicat que les joguines no són sexistes i que, de forma natural, els nens i les nenes juguen indistintament amb elles. El problema són els rols que s’atribueixen a les joguines així com la comercialització que se’n fa. De fet, Garcia ha remarcat que a l’hora de fer regals durant aquesta època caldria tenir en compte els jocs educatius per tal d’afavorir determinats valors i que permetin compartir temps amb la família i posar en valor altres elements que no són els materials.

 

Jané ha explicat que la campanya de conscienciació consisteix en uns cartells que simulen una carta als Reis Mags on es pot llegir el missatge d’una nena de 8 anys que en comptes d’una nina demana un tren per jugar i aprofita la carta per demanar una cuineta per al seu germà. L’objectiu és fer reflexionar les persones adultes i als pares i les mares sobre la societat que volem i traslladar-la també al joc simbòlic dels nostres infants. El missatge de la carta també vol incidir en tenir cura en no caure en el consumisme sense control i en evitar joguines bèl·liques si el que es vol es construir en valors de pau així com evitar inculcar rols de gènere si el que volem és construir una societat igualitària.

 

 

D’altres recomanacions que cal tenir en compte a l’hora de fer una correcta adquisició i consum responsable de jocs i joguines:

 

  • S’ha d’atendre als interessos de cada infant. La joguina es regala perquè sigui divertida, i per tant no s’ha d’imposar. Cal que sigui l’adequada a la seva edat.
  • La joguina ha de ser estimulant i versàtil. Alhora que li resulti atractiva i motivadora, és important que el nen i la nena pugui desenvolupar les seves pròpies habilitats, creativitat, imaginació, socialització, etc.
  • Han de ser variades però les suficients. Es important la varietat, ja que cada joguina estimula un aspecte del seu creixement, però evitant el consumisme extrem, regalant-les al llarg de l’any i reservant les més especials per èpoques concretes (com el Nadal). Així el nen i la nena aprendrà a gaudir-les i estimar-les més. Els experts aconsellen no regalar més de 3 en una sola vegada.
  • Han de ser segures i ben etiquetades. La marca de la CE significa que la joguina marcada compleix les exigències essencials de seguretat contingudes a les normes comunitàries, garantint-se que no estiguin fetes de materials tòxics, inflamables o explosius.

Altres recomanacions a tenir en compte és ensenyar els infants a veure la publicitat, a ser crítics i escollir (per què no es pot tenir tot). És important que els destinataris vegin la joguina abans de comprar-la per evitar futures frustracions (un anunci televisiu pot provocar una imatge distorsionada). A més, els adults han de valorar si l'ús que l'infant farà del joc o joguina compensa el seu preu, si es disposa d’espais adequats i temps suficients per divertir-se amb la joguina, si pot molestar el seu soroll o si té amb qui compartir el joc.

 

 


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2017