Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

L’Ajuntament d’Olesa aprova el projecte de millora del Llac municipal13/9/2017

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha aprovat inicialment el projecte de millora del Llac municipal, que contempla resoldre els problemes de brutícia a l’aigua i d’acumulació de residus vegetals que actualment té aquest lloc emblemàtic del municipi. Amb la millora es potenciarà també el seu valor ecològic i el seu ús social.El Llac d’Olesa és una bassa impermeabilitzada amb formigó d’una superfície de 2.300 metres quadrats situada al Parc Municipal, a la confluència dels carrers Lluis Puigjaner i Arquebisbe Ramón Torrella.

 

El principal problema que presenta aquest llac és que no funcioni el seu sistema de filtratge, fet pel qual s’hi acumula matèria orgànica i apareixen nombroses algues. L’aigua prové d’una mina de la Plaça de les Fonts, però com no es pot fer una renovació adequada de l’aigua, s’acaba generant brutícia, males olors i mosquits. El regidor d’Obres i Edificació de l’Ajuntament d’Olesa, Miquel Riera, explica que aquests factors han fet que, des de fa temps, l’Ajuntament d’Olesa hagi estat estudiant les diferents problemàtiques que presenta el llac per tal de buscar les possibles solucions.

 

Per resoldre els problemes només hi havia dues opcions factibles si es volia conservar el llac: tractar l’aigua de l’espai com si fos el vas d’una piscina o bé fer un tractament del llac com si fos una piscina natural amb la introducció de vegetació i la creació  d’us sistema de filtratge natural. El regidor d’Obres i Edificació explica que aquesta segona opció és la que s’ha considerat més factible, sobretot tenint en compte els costos de manteniments de l’espai.

 

Per evitar l’aparició d’algues que puguin generar males olors i augmentar la recirculació de l’aigua, s’instal·larà una electrobomba que afavoreixi la circulació de l’aigua per tot el llac i eviti que quedin zones estancades. També es crearan mecanismes de biofiltració formats per graves i plantes aquàtiques, que permetran interceptar les fulles que cauen dels arbres propers a l’interior del llac. Aquesta plantació augmentarà la biodiversitat de la zona, millorarà la seva qualitat paisatgística i impedirà la proliferació d’algues i mosquits. Els parterres vegetals ocuparan el 30% del total de la superfície del llac.

 

Eliminació d’elements en desús i creació de passeres

Per millorar la circulació de l’aigua també es retirarà l’illa que hi ha al centre i el guèiser, actualment en desús per problemes amb el control de la legionel·la, i s’instal·laran  passeres i plataformes de fusta.

 

Gràcies a la disposició de la vegetació i d’aquestes plataformes de fusta es jugarà amb la proximitat de l’aigua. Hi haurà una passarel·la de 14 metres de longitud que permetrà creuar el llac d’una banda a l’altra, i dues plataformes més a banda i banda del llac: una a la banda del carrer Arquebisbe Ramón Torrella i l’altra on hi ha actualment el brollador d’aigua. Tot que i aquest brollador requereix també un sanejament, es mantindrà el sistema de caiguda de l’aigua que dóna dinamisme a l’espai.

 

Tot plegat és el que inclou el projecte, aprovat inicialment amb un pressupost d’execució 197.138 euros (iva inclòs), malgrat que finalment s’ha acotat per licitar-ho a un cost més baix, de 140.000 euros.

 

Escenari central per a actuacions musicals

Un dels usos socials que es donarà al llac és un escenari temporal per a actuacions musicals. Per tal de facilitar el seu muntatge i desmuntatge sense haver de buidar el llac es crearan un suports metàl·lics permanents sobre els quals muntar la tarima. Es construirà una passarel·la que creui la zona d’aiguamolls per permetre-hi l’accés.

 

Pla de manteniment

El projecte de millora del Llac d’Olesa, elaborat per l’empresa Naturalea Conservació SL, té un pla de manteniment que contempla els controls del nivell de l’aigua, de les espècies al·lòctones invasores i del funcionament del sistema de bombeig i avaluació fitosanitària. La realització d’aquestes obres es contemplen fer en un termini de tres mesos després un cop s’aprovi definitivament el projecte i s’adjudiqui a l’empresa constructora. 


  • Twitter
  • Facebook
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional Logo Infoparticipa 2016