Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

CONSTITUCIÓ DE L'ARXIU HISTÒRIC

El nom d’Arxiu Històric es pot considerar que fou fixat pel reverend Lluís Feliu Bargalló (1908-1936), que fou vicari d’Olesa des del gener de 1934 fins al setembre de 1935.

 

Cap al mes d’abril de 1934, el secretari de l’Ajuntament va intentar classificar aquell munt de papers que hi havia apilats i desordenats a l’habitació Arxiu. En trobar-se amb molts documents en llatí, va demanar a mossèn Lluís que l’ajudés a classificar-los. Mossèn Lluís va dividir aquella mar de documentació en quatre parts principals:

-       Batllia, que contenia tots els manuscrits que feien referència a la part criminal, l’actuació i execució de la qual l’exercia el batlle en nom del pare abat de Montserrat

-       Arxiu Municipal, en la qual constava la documentació relativa a la vida de la vila

-       Una part de l’arxiu eclesiàstic

-       Manuals dels notaris

 

Per a la classificació i ordenació va seguir el mateix criteri amb què féu l’ordenació dels fons de la col·legiata de Santa Anna de Barcelona i de Santa Eulàlia del Camp, obra que li valgué el premi de l’Institut d’Estudis Catalans. Va fer servir el sistema francès, consistent a col·locar les obres per matèries ben especificades i dintre d’aquestes seguir l’ordre cronològic.

 

A conseqüència de la distribució de l’Arxiu Municipal en secció històrica (s. XIV-1832) i secció administrativa (d’ençà de 1832), es va fer excepció dels documents que, tot i tenir importància històrica, tenien un caràcter específicament administratiu. En la pràctica sembla que el concepte documentació històrica ve donat exclusivament per la cronologia.

 

L’Arxiu ha passat, després de 1939, situacions deplorables, a causa de la forta tendència del secretisme dels processos administratius en la postguerra. No ha rebut pràcticament cap mena de tractament arxivístic i ha estat exposat a expurgacions i sostraccions inevitables.

 

Cap a l’any 1980, membres del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà van poder accedir assíduament a l’Arxiu Històric. Des d’aleshores i fins avui dia, el gruix de documentació acumulada en el nostre fons ha anat creixent considerablement any rere any, no tan sols gràcies a l’activitat d’aquest Arxiu, sinó també a les donacions que els diferents particulars ens han cedit tan gentilment.

 

S’ha procurat que l’Arxiu estigui sempre obert a la consulta pública. Amb la intenció de fer accessible a tothom aquest patrimoni cultural, s’ha treballat des d’un bon començament. Lentament s’han anat fent accessibles a la recerca els diversos fons, però era evident la necessitat de fer un inventari, que es començà a fer el 1994, gràcies, en certa mesura, a la necessitat que tenia el consistori de “buidar” l’Arxiu Administratiu i passar la documentació més antiga a l’Arxiu Històric. Per aquest motiu es va crear la figura d’arxiver.

 

A part d’alguns estudiosos olesans que han freqüentat sempre l’Arxiu, en els darrers anys s’ha fet palesa l’afluència d’estudiants tant dels instituts olesans com de diverses universitats, i fins i tot s’han organitzat visites escolars dels centres d’ensenyament mitjà d’Olesa. 

 

Amb tot això, l’Arxiu Històric Municipal d’Olesa de Montserrat està considerat el més ben documentat de tot el Baix Llobregat.

 

El nostre municipi està adherit a la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona ( XAM ).

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional